Heb jij een eenmanszaak en denk je eraan om deze om te zetten naar een BV? Of denk je juist aan het oprichten van een BV omdat je een waanzinnig idee voor je nieuwe onderneming hebt? Dan is dit hét moment om na te denken over een holdingstructuur. Waarom? Met een holdingstructuur bespaar jij veel geld en dek je risico’s af voor jouw bedrijf. Hoe dan? We zetten de voordelen van de holdingstructuur in dit artikel voor je op een rijtje. 

Wat is een holdingstructuur?
Een holdingstructuur bestaat uit een persoonlijke holding en een BV. De persoonlijke holding is zelf ook een soort BV. De persoonlijke holding houdt in een holdingstructuur de aandelen in de BV en jij houdt op jouw beurt weer alle aandelen in de persoonlijke holding. Hoe krijg jij dan uitbetaald? De BV betaalt een managementvergoeding aan de persoonlijke holding, de holding betaalt vervolgens salaris uit aan jou. 

Wanneer moet jij als ondernemer een holding en BV oprichten?
Elk moment is een goed moment om een holdingstructuur op te zetten. Vanwege de vele voordelen van de holdingstructuur, kan jij je hele leven plukken van de vruchten ervan. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet. 

  • Risico’s beperken
    Stel dat je geen holdingstructuur hebt. In een mogelijk faillissement loop je dan het risico om alles kwijt te raken wat in je BV zit. Denk aan merkenrechten of je bedrijfspand. Je kan ook denken aan je mooie website waar jij veel tijd en geld in hebt gestoken. Met een persoonlijke holding kan jij ervoor zorgen dat jij deze waardevolle bezittingen niet kwijtraakt. Door deze zaken onder te brengen in de persoonlijke holding, zorg jij ervoor dat ze veilig zijn bij een faillissement. Schuldeisers kunnen in principe niet bij de bezittingen in de holding komen.

 

  • Geld besparen
    Wanneer je een holdingstructuur hebt, geniet je van grote belastingvoordelen. Op het moment dat je BV winst maakt, wordt deze uitgekeerd aan je holding in plaats van dat deze op je privé bankrekening terecht komt. Deze constructie scheelt je maar liefst 25% aan belasting. Geld dat je mooi kan gebruiken om te investeren in je bedrijf. Stel dat je bedrijf enorm snel groeit en je binnen enkele jaren een geschikte koper hebt gevonden aan wie jij je aandelen wil overdragen. Ook dan scheelt het hebben van een holdingstructuur je 25% aan belasting. Met een holdingstructuur hoef je in beide situaties namelijk niks aan de Belastingdienst af te dragen!

 

  • Voordelig lenen
    Wil je in de toekomst een huis kopen? Bespaar dan tijd, moeite en een flink bedrag aan rente met je holdingstructuur. Hoe dat werkt? Je kan je persoonlijke holding gebruiken om een hypotheek lening aan jezelf te verstrekken. Zo hoef je niet naar de bank en ben je de bank ook geen rente verschuldigd. Je betaalt vervolgens rente aan je eigen holding. Hoe meer rente je uitbetaalt aan je holding, hoe groter het bedrag dat je mag aftrekken van je belastbare inkomen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat jij minder belasting moet betalen.

Wil je nog meer voordelen van de holdingstructuur en de persoonlijke holding weten? Download dan hier hier de gratis gids vol tips.

Hoe richt je een holdingstructuur op?
Een holdingstructuur richt je eenvoudig op via de online weg of rechtstreeks bij de notaris. Bij Ligo richt je al een persoonlijke holding op vanaf €299,-. We raden je altijd aan om je holdingstructuur in een keer op te richten. Zo voorkom je hoge kosten voor een latere aandelenoverdracht. Advies inwinnen over het opzetten van je holdingstructuur? De juristen van Ligo doorlopen graag al je mogelijkheden met je. 

Overtuigd van de kracht van een holdingstructuur?
Wil jij profiteren van de bovenstaande voordelen en nog talloze andere? Maak dan gebruik van een holdingstructuur. Zeker als je meerdere BV’s hebt, raden we aan een holding op te richten. Hiermee creëer je namelijk één centraal punt voor de aansturing van alle BV’s waar de holding de aandelen in houdt. 

Heb je nog vragen over de holdingstructuur? Stel ze gerust aan ons team van juristen en notarissen. Ons team denkt graag met je mee en staat met vrijblijvend advies voor je klaar via 020-3031043. Daarnaast kun je elke dag van 9u tot 23u met al je vragen terecht op onze online chat op de website. Ook in het weekend!  

Heb je na de oprichting nog bepaalde essentiële contracten nodig? Ook dan kan je bij Ligo terecht! 

Het Ligo Team