Linkbuilding is onmisbaar voor online succes

Elk bedrijf heeft een website, maar veel ondernemers laten geld lekken door niét te linkbuilden. Ook hebben veel bedrijven qua linkbuilding geen heldere visie of goede aanpak. Tijd om in actie te komen!

Linkbuilding is een onderdeel van SEO. Kortgezegd gaat het om het krijgen en hebben van verwijzingen (backlinks) op je eigen of een andere website. Als deze links aan de juiste voorwaarden voldoen, geeft Google jouw site autoriteit door middel van een betere zoekmachinepositie.

Alleen autoriteit bij kwalitatief goede links

Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld de relevantie van de link. Al je kennissen vragen om een linkje op hun site te zetten heeft vaak weinig zin, want Google geeft jou pas autoriteit als het gaat om kwalitatieve links. Voorbeeldje: een bierbrouwer heeft weinig baat bij een linkje bij een babykledingwinkel, maar een grote horecanieuwssite is goud.

Naast de hoeveelheid linkjes wegen zoekmachines ook je content en je webtechniek mee, om te beoordelen of de linkjes op jouw site kunnen worden  beloond met een betere zoekpositie.

Kies bij voorkeur voor een linkbuilding-specialist

Linkbuilding kent een forse theoretische achtergrond, die ook nog eens regelmatig wijzigt. Bedenk dat er online veel achterhaalde of snel verouderende uitleg bestaat. Wie het echt goed wil doen kan beter een linkbuilding-specialist zoeken die maatwerk levert, zoals online marketing adviseur René Greve van zijn gelijknamige SEO Bureau.

 

Hieronder tref je een linkbuilding-verhaal waarbij René Greve mede-betrokken was.

 

Case: creatief en low-budget linkbuilden

 

Het Deventer schrijfbedrijf CopyVilla wilde scoren met een Calimero-aanpak: linkbuilding met een groot bereik en een klein budget. Binnen twee maanden waren er tien linkjes op diverse nieuwssites met een regionaal hoge autoriteit.

 

Copyvilla koos voor haar MVO voor het verschijnsel ‘minibiebs’. Dit is de rage van kastjes langs de weg waar je gratis boeken kunt ruilen, lenen, halen of brengen.

 

Online werd gezocht naar alle vragen en thema’s die leven onder eigenaren van minibiebs. Dit leidde tot een blog van 3.500 woorden, met daarin 58 tips voor minibieb-eigenaren en 200 adreslocaties uit de brede regio Deventer/Zutphen. Het blijkt dat dit onder minibiebliefhebbers content is die ze graag delen.

 

Het doel was om op alle lokale/regionale nieuwssites en sites van  (gratis) kranten een follow-linkje te krijgen naar het blog over minibiebs

 

Algoritmische scoringsdriften

 

Copyvilla ging het blog pitchen met een persbericht dat stijf stond van het effectbejag: de kracht van storytelling en clickbaiting werd ingezet, plus de wetenschap dat journalisten op social media steeds meer algoritmische scoringsdriften hebben. Velen krijgen bij hun werkgever immers trainingen om met artikelen zo veel mogelijk clicks en deelacties te scoren.

 

Ook bevatte het persbericht naast korte informatie eveneens pakkende citaten; dat geeft meer sjeu aan een krantenartikel en de journalist hoeft dan zelf niet meer te bellen. Tot slot was de inhoud qua tone of voice en woordenaantal pér medium op maat gemaakt. Hierdoor plaatste vrijwel iedereen het persbericht 1-op-1 in de eigen krant of nieuwssite, waarbij twee keer de voorpagina werd gehaald.

 

Bij de eigen persberichttrainingen van Copyvilla komt aan bod dat persberichten met een linkje erin steeds vaker een krachtig linkbuilding-vehikel zijn. Deze actie was dan ook een proef op de som voor Copyvilla-eigenaar Bastiaan Mokkink. Cijfers noemt hij niet, maar in 10 weken trok Copyvilla.nl een ‘getal van in de vijf cijfers’ extra aan unieke bezoekers.

 

Zeer effectief: de URL van je blog als follow-linkje

 

Bij kranten en nieuwssites is het qua artikel scoren de kunst om met een commerciële intentie niét commercieel over te komen. Vaak is zoiets balanceren op een trapezekoord, maar vrijwel alle nieuwsbedrijven plaatsten de URL van het blog over minibiebs.

 

Drie voorbeelden van de linkjes van het blog over minibiebs:

 

Omroep Gelderland

Het streekkrantenbedrijf Contact

Regionale omroep Salland TV.

 

 

Fase 2: de krantenberichten inzetten op social media

 

Nadat mediabedrijven je persbericht plaatsen, kun je zo’n artikel vervolgens zelf doorplaatsen op relevante plekken op social media en internetforums. Mensen klikken immers eerder op een linkje van een nieuwsmedium dan op die van jouw bedrijf.

 

In drie maanden ‘spamde’ Copyvilla zo’n artikel van een paar mediabedrijven zo’n 300 maal op de regionale maar ook landelijke socials, die passend zijn voor minibiebs. Denk hierbij aan bijvoorbeeld toerisme, boeken/literatuur, seniorenactiviteiten, wandel- en fietsliefhebbers, geocache-fanaten, wijkcentra, buurtgroepen, milieu/duurzaamheid, weggeefpagina’s, ruilgroepen, enzovoorts.

 

Het effect was geweldig: veel mensen tagden anderen onder de berichten en er waren veel deelacties naar de eigen tijdlijnen.

 

Dit was belangrijk om het publiek ‘clickgraag’ te krijgen:

 

  1. Het precieze plaatsingstijdstip (tip: net na het avondeten)
  2. Een pakkende (clickbait-achtige) kop erboven
  3. Gebruik een kwalitatief goede en aansprekende foto.